Förvara matbröd med krispig yta i pappåse eller insvept i duk, kaffebröd förvaras oftast lämpligast i plastpåse. Krispigt matbröd som har varit fryst tinas upp i fria luften, när den har tinat helt, svep in den i bakduk. Detta gör att brödet håller längre, brödets skorpa håller ofta låg fuktighet vilket gör att mögel inte trivs, ligger brödet i plastpåse kryper fukten ut i skorpan mjuknar den och den blir då attraktiv för mögel. Mögel kommer lätt på bröd som har ytfukt på mer än 14%, skorpan skyddar ett oskuret bröd men ett färdigskuret bröd har känsliga ytor överallt.
Mögel är svamp som angriper på ytan, finns det finns på ytan är HELA brödet angripet av sporer. För att undvika mögel förvara då enligt ovan.
Mjöl, fyra sädeslag
Mjöl, fyra sädeslag
Vetets särställning som den främsta brödråvaran beror på att det innehåller rikligt med glutenbildande proteiner. När man knådar en blandning av vatten och vetemjöl bildas ett segt och elastiskt glutennätverk, som kan hålla kvar den gas som jästen producerar. Ett bröd som innehåller vetemjöl är därför luftigare och porösare än bröd utan vetemjöl. Vete är därför världens mest använda brödsäd.
Råg var länge den dominerande brödsäden i Sverige med utgör idag en mindre del. Råg innehåller gluten men inte tillräckligt för att ge brödet en luftig volym. I Sverige har vi traditionen att baka knäckebröd på råg och mjukt bröd på en blandning av vete och råg. Vete ger brödet volym och rågen gör brödet saftigare och mera smakrikt.
Havrekärnan bildar inget gluten och ger därför ingen volym till jäst bröd. Havre tillsätts ibland i små mängder för att ge smakvariation och nyttiga kostfibrer till brödet.
Korn har en gråaktig färg, utpräglad smak, och ger ingen volym till jäst bröd. Ett mjukt bröd som enbart bakas på korn blir därför kompakt och smuligt. Korn ingår som huvudingrediens i bröd där volymen inte spelar någon större roll, som exv. norrländskt tunnbröd.
Salt ger brödet volym, fin färg
och god smak
Salt ger brödet volym, fin färg
och god smak
Salt är viktigt vid brödbakning eftersom det ger brödet bättre volym, jämnare inkråm, finare färg och god sälta som lyfter fram andra smaker. Salt har i alla tider används för att förlänga hållbarheten på maten vi äter.
Även i bröd används saltet för att det ska hålla sig färskt längre. Saltet binder också vatten och motverkar att brödet blir smuligt.
Socker, en naturlig del av mjölet
Socker, en naturlig del av mjölet
Alla bröd innehåller en liten del socker. Socker finns naturligt i mjöl och i andra ingredienser som används vid bakning t.ex. sirap eller malt. Eftersom allt bröd innehåller sockerarter finns inga bröd som är helt sockerfria. 1-2 % av spannmålskärnan består av sockerarter. Vid bakningsprocessen bryts en del av mjölets stärkelse ner till sockerarter. Tillsatt socker och sirap förstärker de naturliga smakämnena i bröd, de ökar också saftigheten och hållbarheten hos allt bröd och i synnerhet mjukt fullkornsbröd. »Osötad« eller »icke sötad« betyder att inga ingredienser som efterlämnar söt smak har tillförts produkten. Det innebär att ett osötat bröd kan innehålla små mängder sirap, socker eller honung (enligt ingrediensförteckningen), om motsvarande mängder förbrukats under jäsningen.
Surdeg, en flera tusen år gammal tradition.
Surdeg, en flera tusen år gammal tradition.
Att baka med surdeg är Surdegen utvecklar brödets arom, håller brödet saftigt och färskt längre samt ökar upptaget av nyttiga mineraler.
Förr i tiden användes surdeg och skållning för att kunna baka bröd på råg som hade börjat gro ute på fält. Surdegstekniken var också viktig för att få bättre volym på rågbröd, innan bagerijästen blev allmänt använd. Intresset för surdeg har ökat under de senaste åren, vilket beror på att surdeg ger brödet en aptitlig syrlig smak, längre hållbarhet och ökar upptaget av viktiga mineraler.
Fullkorn, ta till vara på hela kärnan
Fullkorn, ta till vara på hela kärnan
Fullkornsmjöl går att göra från alla sädesslag. Istället för att enbart använda sig av mjölkroppen som i t.ex. vetemjöl så använder man hela kärnan, skaldelarna och grodden när man tar fram fullkornsmjöl. Då får man ett mjöl som är mycket rikt på vitaminer och mineraler.
Nyttigt för magen Fullkorn av alla sädesslag innehåller mycket olösliga kostfibrer, som är viktiga för att hålla tarmen igång och motverkar risken för förstoppning.
Bra för vikten En kost som är fiberrik och fettfattig gör det lättare att gå ner i vikt och behålla vikten. Fullkorn innehåller mycket kostfibrer och lite fett. Kostfiber ger en lång mättnadskänsla och gör det lättare att äta lagom mycket.
Fullkorn innehåller antioxidanter Fullkorn, liksom frukt och grönsaker har ett högt innehåll av antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppens vävnader och arvsmassa från att skadas av fria radikaler, som bildas vid ämnesomsättningen. Flavonoider, fytinsyra, vitamin E och selen är några av många antioxidanter i fullkorn.
Vill du läsa mer om bröd? Ovan fakta är hämtad från Brödinstitutet
Fun fact
Fun fact
Bröd är faktiskt en vidareutveckling av gröten. Någon i förhistorisk tid la en blandning av krossade sädeskorn och vatten direkt i glöden eller om det var på en het stenhäll och vips hade man ett sk. ojäst plattbröd.